Meta’ya 13 Milyar Dolar Ceza: Şirketin Geleceği Ne Olacak?

← Geri
Meta’ya 13 Milyar Dolar Ceza: Şirketin Geleceği Ne Olacak?
Meta, reklamlarda adil davranmadığı gerekçesiyle Avrupa Birliği'nin incelemesine alındı. Facebook'un sahibi olan şirket, Marketplace ve diğer platformlarda sağladığı haksız avantajlar yüzünden milyarlarca dolarlık ceza ile karşılaşabilir. İşte detaylar...

Meta, AB’den 13,4 Milyar Dolarlık Rekor Ceza Riskiyle Karşı Karşıya!

Avrupa Birliği, Meta’yı mercek altına aldı. İddialara göre, Facebook ve Instagram'da reklam hizmetlerinde haksız rekabet koşulları uygulayan Meta, pazardaki konumunu kötüye kullanmakla suçlanıyor. AB Komisyonu, pazardaki rekabeti engellediği bildirilen Meta’ya 13,4 milyar dolar ceza kesmeyi değerlendiriyor. Bu ceza, Meta’nın yıllık gelirinin yüzde 10'unu kaybetmesi anlamına geliyor.

Meta, bildiğiniz gibi Facebook üzerinde Marketplace ve diğer paylaşımlarda reklam hizmetleri sunuyor. Aynı şekilde Instagram’da da bu hizmetler mevcut. Ancak, bazı ilanlara haksız avantajlar sağladığı iddiasıyla Meta, AB tarafından mercek altına alındı. Avrupa Birliği Komisyonu, şirketin gücünü kötüye kullandığını belirterek, Meta’ya 13,4 milyar dolarlık devasa bir ceza kesebilir. Bu ceza, Meta’nın 2023 gelirinin yüzde 10’unu oluşturuyor ve şirketi ciddi bir mali kayıp riskiyle karşı karşıya.

Meta, gerçekleştirdiği tüm eylemlerin tüketicilere fayda sağlamak ve rekabeti teşvik etmek amacıyla olduğunu belirterek iddiaları reddetti. Ancak, geçmişte de çeşitli sebeplerle cezalarla karşılaşan şirketin bu sefer işin içinden kolayca çıkamayacağı düşünülüyor. Kasım ayında nihai kararını açıklayacak olan AB Komisyonu’nun Meta’ya yüklü bir para cezası kesmesi bekleniyor.

Kısa bir süre önce veri ihlali nedeniyle 220 milyon dolar cezaya çarptırılan Facebook’un sahibi Meta, şimdi çok daha büyük bir ceza riskiyle karşı karşıya. Bu seferki ceza 60 kat daha büyük olabilir. Peki, Meta gerçekten böyle bir ihlal yaptı mı? AB Komisyonu’nun kararı ne olacak? Verilecek karar Facebook ve Instagram’daki rekabet ortamını nasıl etkileyecek? 

Cepkask Blog sayfamızda en güncel haberlere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın!