Müzik Akışında Kriz: Apple, Spotify’a Dava İle Karşılık Veriyor!

← Geri
Müzik Akışında Kriz: Apple, Spotify’a Dava İle Karşılık Veriyor!
Geçmişte Spotify, Apple'ın uygulama içi satın alma komisyonlarının haksız ve yüksek olduğunu iddia ederek Apple'ı Avrupa Birliği'ne şikayet etmişti. Apple, Spotify' ın şikayetlerine resmi bir tepki vermezken, Spotify ödemeleri uygulama üzerinden alabilmek için kullanıcılarını web sitesine yönlendiren bir bağlantı ekledi. Detaylar burada!

Apple, 1.8 Milyar Dolarlık Cezaya Karşı Dava Açıyor

Spotify, ilk olarak 2019 yılında Apple’ın uygulama içi ödeme komisyonlarının haksız olduğunu belirterek Avrupa Birliği’ne şikayette bulundu. Geçtiğimiz aylarda Apple, bu şikayet sonucunda 1.8 milyar euroluk bir para cezasına çarptırıldı. Şikayetin temelinde, Spotify’ın Apple’ın aldığı uygulama içi ödeme komisyonlarını çok yüksek bulması yatıyor.

Apple ise bu komisyonları “Temel Teknoloji Ücreti” adı altında alıyor. Apple’ın ücret politikasına göre, bir kullanıcı hizmete abone olduğunda, Apple bu abonelik ödemesinden ilk yıl yüzde 30, sonraki yıllar ise yüzde 15 komisyon alıyor. Bloomberg’in haberine göre, Apple bu 1.8 milyar euroluk cezayı iptal ettirmek için Avrupa Birliği’nin Lüksemburg’daki genel mahkemesinde dava açıyor. Apple, davada karşı tarafın iddialarının haksız olduğunu ve kullanıcıların App Store politikalarından zarar gördüğüne dair güvenilir bir kanıt olmadığını savunuyor.

Cepkask Cep Telefonu Hizmet Paketi ile cep telefonu aldığınızda, 1 yıl boyunca; düşme, kırılma, çarpma gibi ekran sorunlarınızın yanında sıvı teması, yüksek voltaj gibi farklı sıkıntılı durumlarda koruyabilirsiniz. Cepkask bu kapsayıcı yönüyle Türkiye’de bir ilktir. Unutmayın! Telefon garantileri basit hatalarla ilgilidir.

Apple’ın Ödeme Politikalarında Değişim: Spotify ve Antitröst Yasaları

Apple'ın ödeme politikaları, geçmişte oldukça katıydı. Şirket, uygulamalarda web sitesinden ödeme yapılabileceğinin belirtilmesini bile yasaklamıştı. Ancak, zamanla açılan davalar ve antitröst yasaları, Apple’ın bu politikalarını sürdürmesini engelledi. Günümüzde ise, ödeme politikalarında bazı esneklikler görülse de, sorunlar devam ediyor. Özellikle Spotify, iOS uygulaması içinden Premium’a geçmek isteyen kullanıcılara “Uygulama içinden Premium’a yükseltemezsin. Biliyoruz, ideal olan bu değil” şeklinde bir açıklama yapıyor. Bu durum, Apple ve Spotify arasındaki gerilimi daha da artırıyor ve kullanıcıların ödeme seçenekleri konusunda yaşadıkları sıkıntıları gözler önüne seriyor.

Telefon aldığınızda Cepkask’ı mutlaka isteyin!

Cepkask Blog sayfamızda en güncel haberlere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın!